Technik żywienia i usług gastronomicznych z umiejętnościami barmana i baristy
Kształcenie w tym kierunku ma na celu przygotowanie absolwenta do podjęcia zatrudnienia w:
- zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno - epidemiologiczne, szpitale),
- organizacjach ochrony konsumenta,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności,
- placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.),
- własnych firmach gospodarczych funkcjonujących w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Zawód technika żywienia usług gastronomicznych ma za zadanie wykształcić w przyszłym absolwencie umiejętności:
- związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- estetycznego podania potraw i prawidłowej obsługi konsumenta,
- stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania firmą,
- fachowego i kompleksowego organizowania przyjęć,
- projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumenckich.
Zawód przeznaczony jest dla osób:
- lubiących przygody ze sztuką kulinarną,
- dbających o siebie i innych,
- myślących o zdrowym odżywianiu,
- przedsiębiorczych.
Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie gastronomii. Szkoła posiada dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.
Kontynuacja nauki:
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach:
- technologia żywności i żywienia człowieka,
- dietetyka,
- inne kierunki pokrewne