Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich

63-500 Ostrzeszów

ul. Gen. Sikorskiego 9

tel: (62) 732 07 80

sekr_zs1@ostrzeszow.pl

Technik żywienia i usług gastronomicznych z umiejętnościami barmana i baristy

zyw

Kształcenie w tym kierunku ma na celu przygotowanie  absolwenta do podjęcia zatrudnienia w:

 

  • zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno - epidemiologiczne, szpitale),
  • organizacjach ochrony konsumenta,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności,
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.),
  • własnych firmach gospodarczych funkcjonujących w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

 

Zawód technika żywienia usług gastronomicznych ma za zadanie wykształcić w przyszłym absolwencie umiejętności:

 

  • związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych
  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • estetycznego podania potraw i prawidłowej obsługi konsumenta,
  • stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania firmą,
  • fachowego i kompleksowego organizowania przyjęć,
  • projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumenckich.

 

Zawód przeznaczony jest dla osób:

  • lubiących przygody ze sztuką kulinarną,
  • dbających o siebie i innych,
  • myślących o zdrowym odżywianiu,
  • przedsiębiorczych. 
 

Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie gastronomii. Szkoła posiada  dobrze wyposażoną pracownię  gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.

Kontynuacja nauki:

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach:

  • technologia żywności i żywienia człowieka,
  • dietetyka,
  •  inne kierunki pokrewne